Vismarktslalom


Gemengd fietsen en wandelen (Foto Ton van den Berg)

Het is druk en er is een wirwar aan fietsers, bromfietsers en voetgangers die op voorspraak van de toenmalige wethouder Van Willigenburg sinds de jaren tachtig met met elkaar de Vismarkt delen. Voetgangers versperren massaal de doorgang aan de fietsers die op hun beurt van links naar rechts manoeuvreren om een gaatje te vinden. Opvallend is dat vanmiddag in de strijd om de beperkte ruimte alleen fietsers onderling ruzie maken. Een mevrouw op de fiets die niet zo behendig is in de Vismarktslalom en tegen de voetgangersmuur tot stilstand komt, krijgt een boos fietsbelconcert van twee mannen. Ga lopen!, roepen ze.
Een andere fietser, wielrenner eigenlijk, duikt vervaarlijke het hellinkje bij het stadhuis af. Hij moet meteen in de remmen want een fietser voor hem is bezig met een sur place voordat hij een groep wandelaars kan passeren. De wielrenner ergert zich en tikt met zijn voorwiel tegen het achterwiel van zijn voorganger.

Die vraagt: Wat moet dat? Al fietsend bekvecht het tweetal door tot aan het andere hellinkje bij coffeeshop Andersom. Daar is even wat meer ruimte en dan demarreert de wielrenner die ter afscheid nog roept: klootzak!


Inhoud