Rex


Koning Rex, Marcello. Foto Ton van den Berg

Rex is de naam. Het was Marcel, later Marcello en wie hem zo aanspreekt: geen probleem. Maar Rex is zijn nieuwe roepnaam. En als iemand zegt ‘koning Rex’ keurt Rex dat goed. Alleen is koning Rex een beetje dubbelop, weet koorzanger Rex, want rex is latijns voor koning.
Het is niet zo dat Rex zich zo bijzonder vindt. Hij is niets meer of minder dan iedere wc-juffrouw, maar het is duidelijk dat hij, aanbidder van het Koninklijk Huis, met zijn blauwe bloed in de verkeerde wieg is gelegd. Om het een beetje goed te maken had hij al een kroon en staf aangeschaft en zich tot koning van Utrecht gekroond.
Rex kreeg zijn naam niet cadeau, zegt hij. De Utrechtse rechtbank lag dwars toen hij kenbaar maakte als Rex-Marcello-Willem-Alexander (van de Wal) door het leven te gaan. Hij zou door de overheid niet meer te vinden zijn! In Arnhem, in hoger beroep, moest Rex aan drie rechters uitleggen wat zijn motivatie was.

Liefde voor het Oranjehuis, edelachtbare! Ze beloonden hem met de nieuwe namen. Willem-Alexander als roepnaam koos hij niet. De prins wil hij beslist niet naar de kroon steken.Inhoud