Rijk


Rijk de Gooijer (links) en Joop Reynolds in 2004 op het Domplein bij hun laatste ontmoeting. Foto Ton van den Berg

Via het speakertje naast het telefoontoestel is goed te horen dat aan de andere kant van de lijn de telefoon over gaat. De hoorn wordt opgenomen, het blijft even stil en dan klinkt het: ,,Met Rijk..., wie daar?!’’ De stem klinkt beverig en krakerig, maar er doorheen klinkt een vertrouwd en bekend stemgeluid.
,,Je spreekt met Joop.’’ Na opnieuw een korte stilte zegt de stem: ,,Joop wie?’’ ,,Joop Reynolds uit Utrecht.’’ ,,Oh, Joop! Joop, hoe is het?’’ ,,Het gaat wel,’’ antwoordt Joop. ,,Rijk, luister eens, kom je nog eens naar Utrecht? We moeten beslist naar het Wijk C-Museum want die hebben van alles over je vader, bakker De Gooijer.’’ In het antwoord klinkt enige aarzeling. ,,Ja, dat moet zeker nog eens gebeuren, maar eerst ga ik op vakantie, ik ga een maandje naar Curaηao.’’ ,,Bij Van de Valk zeker?!,’’ reageert Joop. ,,Ja, ik geloof het wel. En daarna bel ik je op, Joop.’’ ,,Leg een knoop in je zakdoek.

Vergeet het niet,’’ zegt Joop. ,,Nee, hoor. Het beste, Joop.’’ De telefoon wordt neergelegd. Joop kijkt op: ,,Nou, je hoort het, hθ. Binnenkort komt Rijk weer naar Utrecht.’’

Inhoud