Ome Arie


Ome Arie

Ome Arie (88) zit weer goed in het pak. ‘Hij is een scherp geklede en soigneus gecoiffeerde heer’, zo omschreef in 1994 Frank Bovenkerk, de hoogleraar criminologie, de voormalige inbreker. En zo kennen we hem nog steeds. Gekleed in een prachtige lange jas loopt hij dagelijks door de stad. Overal komt ome Arie bekenden tegen en hij staat ze met plezier te woord.
Z’n criminele periode ligt in het verre verleden, maar het is onlosmakelijk zijn levensverhaal. Het was Pieter Baan, hoogleraar forensische psychiatrie, die hem meer dan veertig jaar geleden van de drank af hielp en daarmee kwam ook een einde aan zijn carričre als inbreker, de tijd dat hij Arie de Baas werd genoemd.
Meer dan duizend inbraken, schat ome Arie, heeft hij op zijn naam staan. Vele veroordelingen volgden. Bij elkaar opgeteld zat hij ruim twaalf jaar in tuchthuizen en gevangenissen. Later ging hij in de handel.

Ome Arie groeide op in Wijk C en woont er nog steeds. Zijn woonstee is het kleinste huisje in het wijk. Hij is er gelukkig. ,,Jochie,’’ zegt-ie. ,,Ik ben heel tevreden.’’Inhoud