Een schone Weerdsluis


Sluiswachter De Reuver veegt zijn Weerdsluis Schoon.

Het is een mooi beeld. Sluiswachter De Reuver die in zijn blauwe dienstpak aan het vegen is. Dat doet hij vaak, de trappen langs de Weerdsluis schoonvegen. Weg met het vuil dat passanten achterlaten, weg met de bloesem die van de bomen naar beneden dwarrelt.
De Weerdsluis ligt er piekfijn bij. Misschien is het wel de schoonste sluis van Nederland. Een vieze sluis verkoopt niet, zegt De Reuver. In de zomer is het druk in de Weerdsluis met bootjestoeristen en die mogen geen slechte indruk krijgen, vindt de sluiswachter. En daarom wordt zo nu en dan ook de brandslang erbij gehaald en krijgt de sluis een stevige schrobbeurt.
Vegen is onderhoud, verzekert De Reuver, want het vuil kan de voegen tussen de stenen aantasten en dat is slecht voor de staat waarin de sluis zich bevindt. Een paar jaar geleden nog is een groot deel gerestaureerd en De Reuver wil dat de sluis nog lang meegaat.

Langer dan hij, met zijn 26 jarige staat van dienst voor de Weerdsluis. Thuis veegt De Reuver ook zijn stoepje voor de deur. Dat deed vroeger iedere Utrechter, weet hij. Maar die tijd is voorbij.

(Eerder gepubliceerd in AD/Utrechts Nieuwsblad)
Inhoud