Hindernisbanjeren


Illegaal en onveilig oversteken op het Vredenburg (foto Ton van den Berg)

Terug van weg geweest: hindernisbanjeren. Utrechters kennen het nog van de aanleg van de betonnen busbaan. Fietsers en voetgangers negeerden de verbodsborden en banjerden overal doorheen.
Hindernisbanjeren op het Vredenburg. Een vrouw bij de C&A heft de handen in de lucht. Waar is de oversteekplaats? Ze is duidelijk niet van plan een omweg te maken, via de zebra voor de Bijenkorf. Nee, met haar hoge hakjes baggert ze door een net gladgestreken stukje zand waar stratenmakers in de weer zijn. Gelukkig voor haar zien die het niet. Een buschauffeur ziet het overstekend wild wel en weet een ongeluk te voorkomen.
Bijna hetzelfde gebeurt aan de andere kant van het Vredenburg op de hoek bij het Muziekcentrum. Een fietser ziet zijn route over het Vredenburg geblokkeerd. Naar links, verwijst een bord. Hoezo naar links? Waar moet je dan heen?, moppert de fietser. Het idee om de veilige, maar langere oversteek, te maken via de Catharijnesingel staat hem niet aan.

Hij kiest ervoor tussen de brokken steen en asfalt door te lopen, en zo het Vredenburg over te steken. Tientallen, nee, honderden fietsers en voetgangers volgen hen. Hindernisbanjeren is Utrechtse topsport.

(Eerder gepubliceerd in het AD/Utrechts Nieuwsblad)


Inhoud