Na de zondvloed


Utrecht met Duinen van Henk Jan van Vliet (bron familie Lisman)

Het is donker in het appartement. Het schilderij lijkt nog dreigender dan het al is. ,,Ik word er triest van, zegt de vrouw des huizes verontschuldigend. Ze glimlacht een beetje als de bezoeker haar aankijkt. Er valt een stilte, maar die laat ze niet te lang duren. ,,In het huis waar we eerst woonden hing het in een lange gang. Dat was een prachtige plek. Maar hier past het niet.
Het schilderij heet Utrecht met Duinen. Er liggen inderdaad duinen voor het stadhuis, maar het beeld is verder dramatisch. Van het stadhuis, Domtoren, huizen op de Vismarkt en het pand van de Openbare Bibliotheek zijn hele stukken afgeslagen. Is dit Utrecht na de zondvloed?
Normaal is dit perspectief op het stadhuis en Domtoren de mooiste van de stad. Tientallen schilders, tekenaars en honderden fotografen kozen deze locatie vanwege zn schoonheid. Op het bankje voor de Winkel van Sinkel kun je heerlijk genieten van het uitzicht.


De vrouw weet het niet, wat de schilder Henk Jan van Vliet heeft bezield. Ze moet af van het schilderij. Voor 4500 euro. Geen cent minder. Ze wil er niet nog triester van worden.

 (Eerder gepubliceerd in het AD/Utrechts Nieuwsblad)


Inhoud