Hamsteeg


Fietsen in de Hamsteeg (foto Ton van den Berg)

De entree tot de Hamsteeg is vanaf de Oudegracht zo smal als een deur. Naar de andere kant verbreedt de steeg zich zoals in een tregter. Het is de achterkant van de Bakkerstraat. Wie het op zaterdag daar te druk vindt, loopt via de Hamsteeg naar de Lange Elisabethstraat of andersom naar de Oudegracht. Of fietst, blijkt deze middag als Arthur Japin, de schrijver, op zijn rijwiel passeert. Hij is gehaast. Het binnendoortje gebruikt hij vaker, kun je zien.
Hoe de Hamsteeg aan zijn naam komt is onbekend. Zat er een slagerij? Wel weten we dat het tussen 1378 en 1629 de Molensteeg was, naar de familie Van der Molen. Of die familie er nog woont? Een paar woonhuizen, verstopt op een binnenplaats, laten lege naambordjes zien.
Aan de opening van de tregter staan twintig fietsen. Twee Gazellefietsen zijn op hun kop gezet. Een dik slot houdt ze innig bij elkaar.

Maar het lijkt er op dat de eigenaren ze zijn vergeten want de roest rukt op.
Daar is Japin weer. Hij heeft een tasje van Xenos aan zijn stuur hangen. De Hamsteeg, hét binnendoortje van Utrecht.


(Naschrift: In het boekje van Cees Druppel ‘Door de straten van Utrecht’ staat vermeld dat het oude geslacht Uwtentham een hofstede had in de buurt van de Hamsteeg!)


Inhoud